L
o
s
m
a
a
k
b
a
a
r
h
e
i
d
 
r
a
n
d
v
o
o
r
w
a
a
r
d
e
 
v
o
o
r
 
t
o
e
k
o
m
s
t
i
g
 
h
e
r
g
e
b
r
u
i
k

Mike van Vliet, consultant bij Alba Concepts
Losmaakbaarheid randvoorwaarde voor toekomstig hergebruik

Een gesprek met:

Mike van Vliet
Mike van Vliet

Consultant at Alba Concepts

Losmaakbaarheid toepassen in de bouw is niet nieuw. In 2018 werd er door de Dutch Green Building Counsel, W/E Adviseurs en Alba Concepts onderzoek naar gedaan. “Toch bevinden we ons nog in de beginfase van circulair meten”, vertelt Mike van Vliet, consultant bij Alba Concepts. “Het gaat stapje voor stapje.” Het meten van losmaakbaarheid is volgens hem echter geen doel op zich, maar een middel. “Losmaakbaar bouwen is essentieel om hoogwaardig te hergebruiken.”

Mike van Vliet consultant bij Alba Concepts studeerde af op het onderwerp. In opdracht van de transitieagenda circulaire bouweconomie keek Alba Concepts, die al een voorlopige methode had, in samenwerking met DGBC en W/E Adviseurs of zij een meetmethode voor de bouwsector konden uniformiseren. Na een periode van afpellen, het vereenvoudigen en het meer praktisch toelaatbaar maken van de methode werd die aansluitend gelanceerd. Medio april 2020 kwam er een vervolgonderzoek om een aantal indicatoren en de formule aan te scherpen. “We wisten dat een aantal losmaakbaarheidsfactoren elkaar konden compenseren”, legt Mike uit.

Image

“Een chemische verbinding kon je bijvoorbeeld compenseren door te stellen dat er geen doorkruisingen waren. Zo kwam de losmaakbaarheidsindex hoger uit dan we feitelijk zouden willen. Daarom is vooral de formule aangepast en zijn een aantal andere zaken zoals scoping verder verfijnd.” Mike werkt inmiddels alweer zo’n vijf jaar met de methode en past het dagelijks toe in zijn werk.

Geloofwaardige waarde

Losmaakbaarheid mag dan eigenlijk niet een echt Nederlands woord zijn; het wordt inmiddels breed omarmd en door bijna elke betrokken partij besproken als het gaat om circulariteit. “Je merkt dat bijna iedereen verwijst naar deze meetmethode. Die is bedoelt om invulling te geven aan dit begrip. Dan mag je wel stellen dat ze deze omarmen.” Het is volgens Alba Concepts dan ook een van de randvoorwaarden voor circulariteit, en een manier om een geloofwaardige waarde voor losmaakbaarheid te verkrijgen. Als bedrijf is Alba Concepts al zo’n zeven jaar geleden begonnen met het meetbaar maken van circulariteit. “In eerste instantie waren er 28 factoren die van invloed zijn op het demontabel en losmaakbaar bouwen van gebouwen. Zowel technisch als procesmatig en financieel van aard. Om de meetmethode behapbaar te houden is dit gereduceerd tot vier technische factoren: Type Verbinding, Toegankelijkheid van de verbinding, Randopsluiting en Doorkruisingen.”

Het blijft lastig

De meetmethode geeft aan hoe je demontabelheid en losmaakbaarheid kunt beoordelen. Maar daarmee is nog niet elk product of ieder knooppunt demontabel te maken, zonder dat dat een impact heeft op de bouwtechniek. “De constructie moet luchtdicht, waterdicht en isolerend zijn. En nu ook nog eens losmaakbaar. Die factoren maken het soms lastig om alles losmaakbaar te maken. Bouwtechniek blijft nu eenmaal een vak apart. Je kunt op detailniveau kijken hoe een gebouw in elkaar zit en hoe je dat op een demontabele manier kunt doen, maar dan zul je soms moeten accepteren dat alle overige randvoorwaarden van bouwen natuurlijk ook belangrijk blijven.

Image

Dat maakt het soms lastig om alles losmaakbaar te maken. Het kan zelfs botsen met andere vormen van duurzaamheid zoals luchtdicht bouwen en het verlangen van het energieverbruik. Je moet dan afwegen wat belangrijker is. De meetmethode geeft aan of iets losmaakbaar is of niet, maar de juiste oplossing om iets losmaakbaar te maken zul je zelf moeten bedenken. Soms moet je afwijken van de gebruikelijke bouwmethoden en op zoek naar een creatieve, nieuwe manier die wel aan alle eisen voldoet.” Door te kijken naar referentiedetails kan gezocht worden naar een standaardmanier om ontwerpers en ontwikkelaars te helpen bij hun ontwerp.

Blijven verfijnen

De meetmethode is vooral ontwikkeld voor de Burgerlijke en Utiliteitsbouw zoals woningbouw en gebouwen voor het zakelijk en openbare leven. Bij GWW en Intra spelen weer andere aspecten een belangrijke rol. “Samen met Witteveen + Bos zijn we een afgeleide meetmethode voor GWW en Intra aan het ontwikkelen voor Rijkswaterstaat. Vorig jaar hebben we een vooronderzoek gedaan en we zijn de methode nu aan het verfijnen. Het bijzondere is dat je ook hier weer tot nieuwe inzichten komt die we ook weer op kunnen pakken bij de B en U sector.

De afgelopen vijf jaar waren we aan het pionieren, nu begint er inmiddels een basis te ontstaan waarin we weten wat het is

De meetmethode is echt niet in beton gegoten. Je blijft altijd finetunen.” Volgens Mike bevinden we ons dan ook nog steeds in de beginfase van circulair meten. “De afgelopen vijf jaar waren we aan het pionieren, nu begint er inmiddels een basis te ontstaan waarin we weten wat het is. Toch hebben we nog niet voor alle aspecten een wetenschappelijk onderbouwde meetmethode. Het gaat stapje voor stapje, dus de komende jaren blijven we nog wel even aan het verfijnen, herijken en nieuwe inzichten vatten in cijfers.”

Losmaakbaar is nog niet circulair

Inmiddels heeft Mike bij Alba Concepts al zo’n duizend gebouwen volgens de methode doorgerekend. “Ik ben er sinds ik bij Alba Concepts ben begonnen dagelijks mee bezig. En er worden steeds weer nieuwe oplossingen en producten bedacht. We staan aan de beginfase van een andere manier van bouwen. En dat is belangrijk, want we weten dat we nu veel gebouwen hebben staan waarvan we maar een deel aan materialen kunnen oogsten. Een groot deel laten we zitten of voeren we af omdat het financieel niet rendabel is om ze te demonteren en te hergebruiken.

Als we in 2050 een circulaire bouweconomie willen hebben met ruimte voor innovatie en biobased oplossingen, dan moeten we nu nadenken over hoe we de grondstoffen van onze huidige gebouwen straks volledig kunnen hergebruiken. Als we er nu met de pet naar gooien en niet over losmaakbaarheid nadenken dan hebben we tegen 2050 nog steeds een vastgoedportefeuille waar we niet zo veel mee kunnen. Een losmaakbaar gebouw wil niet gelijk zeggen dat het een circulair gebouw is, maar losmaakbaarheid is wel een van de belangrijkste middelen om het gebouw uiteindelijk te kunnen hergebruiken. Bij een gebouw dat niet losmaakbaar gemaakt is, gaat dat namelijk sowieso niet meer lukken.”

Voor meer informatie over de leidraad Gebouw

Lees hier

Lees meer artikelen: