W
o
n
e
n
 
i
n
 
e
e
n
 
s
t
e
d
e
l
i
j
k
 
b
o
s

Een hectare groen op Wonderwoods
Wonen in een stedelijk bos

De belangstelling voor het project Wonderwoods in Utrecht is groot. “Mijn voorganger zei altijd ‘We kunnen bijna een ticketoffice beginnen voor de vraag naar rondleidingen’,” lacht Anne van Kralingen  van ontwikkelaar G&S&. Wonderwoods is een verticaal bos, een prachtige groene toren, waar wonen, werken en verblijven gecombineerd worden.

Vanuit G&S& (een deelneming van VolkerWessels) waren op de piek zo’n vijftien medewerkers bij dit prestigieuze project betrokken. “We begonnen al met de eerste plannen in 2017,” vertelt de woordvoerder van G&S&, "nadat we de tender Healthy Urban Quarter hier op de kop van het Beurskwartier hadden binnen gehaald. Het is dan ook gigantisch, het gaat om een totaal van circa 80.000m2 bruto vloeroppervlak. Het project wordt momenteel gebouwd in Utrecht centrum, vlakbij Hoog Catharijne en de Jaarbeurs/Beursgebouw. Voorheen lagen hier parkeerterreinen, veel mensen zullen het kennen als de plek waar ze op de bus naar Spanje stapten.”

2500 woningen

Wonderwoods is onderdeel van een groter plan, waarbij in het beurskwartier in tien tot vijftien jaar zo’n 2500 nieuwe woningen moeten verrijzen. Wonderwoods moest daarbij een soort katalysator worden. “De gemeente wilde een iconisch en spraakmakend gebouw.  Onze directeur was in Milaan en zag daar gebouw van Stefano Boeri Architetti met een verticaal bos: Bosco Verticali. ‘Dat moest het worden, wist hij.’ Stefano Boeri had er wel zin in en zo begon het.”

Image

fotograaf: Milan Hofmans

Zo willen we de biodiversiteit terugbrengen in de stad en mensen weer opnieuw in contact brengen met de natuur

Het project bestaat uit twee torens, eentje van 104 meter en eentje van zeventig meter hoog. Het moet geschikt zijn voor wonen, werken en verblijven. “Er komt een hectare groen op de daken en op de gevels,” vertelt de woordvoerder. “Zo willen we de biodiversiteit terugbrengen in de stad en mensen weer opnieuw in contact brengen met de natuur. Ook bezoekers zijn straks welkom om over het dakpark te wandelen. Bewoners zullen vooral mensen uit de stad en de regio zijn, bijvoorbeeld mensen van wie de kinderen de deur uit zijn, die in een appartement in hartje Utrecht willen wonen. Wel is het de bedoeling dat ze zich conformeren aan het groen en indien mogelijk hieraan bijdragen.”

In Wonderwoods komen 419 woningen, zowel huur als koop, er komt 15.000 m2 kantoorruimte en 158 parkeerplaatsen. De woningen variëren van 50m2 tot een penthouse van ongeveer 250m2. “We zijn in gesprek met een fitnessondernemer, op de zevende verdieping komt een restaurant en er komt zelfs een heel bijzonder museum. ”

Image

fotograaf: Milan Hofmans

Utrechtse Heuvelrug

Het groen van het gebouw is geïnspireerd op het nationaal park De Utrechtse Heuvelrug. Het is zelfs een zusterpark. “Er komen 300 bomen en 75.000 bloemen en struiken, daar kunnen zo’n dertig vogel- en insectensoorten in leven. We faciliteren ze ook want er komen kleine gaatjes in het gebouw en we installeren vleermuis- en bijenkasten.”

Materiaal

Met zo’n groot gebouw heb je beton nodig. “Een deel is wel circulair,” aldus de woordvoerder. “Met dit project willen vooral bijdragen aan het opnemen van CO2, produceren van O2, het verminderen van hittestress en het voorkomen van wateroverlast. Wonderwoods kan 150.000 liter water opnemen. Er is een volautomatisch irrigatiesysteem, dat is gekoppeld aan een weerstation en het heeft een sensor, waardoor plantenbakken zichzelf legen op het juiste moment om vervolgens weer water op te vangen."

Er was veel animo voor de abseileropleiding

Abseilers

Maar hoe onderhoud je zoveel planten, vooral op de verticale stukken? “Dat is wel een bijzonder verhaal. Het groen wordt verzorgd door de Koninklijke van Ginkelgroep, daar zit ook een onderhoudscontract van 25 jaar bij. Van Ginkel heeft personeel gevraagd of ze het leuk vonden om een opleiding tot abseiler te volgen en daar was veel animo voor. Zo gaan ze dat dus oplossen. Op de artist impression zie je hoe het er over vijf jaar uitziet ongeveer, het groen moet natuurlijk nog wel een beetje groeien. Het gebouw in Milaan is uit 2016, als je het nu ziet, is het prachtig groen.” Toch zijn de hoveniers al geruime tijd bezig. “Van de Berk boomkwekers is vier jaar terug al begonnen bomen voor ons te kweken in zogenaamde air-pots. Dat zijn een soort netten waarin ze leren zo efficiënt mogelijk te groeien. De wortels moeten als het ware leren niet door de netten heen te groeien, want zoveel grond heb je op gebouwen niet natuurlijk. Bovendien hebben we dan, op het moment dat ze geplaatst moeten worden, al heel behoorlijke bomen."

Inmiddels hebben zich al de eerste gegadigden aangediend voor de kantoorruimte. “Spaces en Eurail komen in ieder geval naar Wonderwoods en we zijn met veel partijen in gesprek. Ook zijn de woningen allemaal al verkocht op een enkel penthouse na. De huurwoningen komen binnenkort op de markt via ASR DCRF woonfonds. Het museum wordt ook iets heel bijzonders waarbij op een hele vernieuwende manier kunst getoond zal worden." Kortom Wonderwoods is komend jaar een bezoekje waard.

Lees meer artikelen: